Χοχλιοί μπουμπουριστοί (σαλιγκάρια στο τηγάνι )
Υλικά
* 1/2 κιλό χοντρούς χοχλιούς
* 1/2 ποτήρι λάδι
* 4-5 κουταλιές ξύδι
* 1 κουταλιά δενδρολίβανο (αρισμαρί)
* Αλάτι
Προετοιμασία
Οι χοχλιοί πρέπει να καθαριστούν καλά και να αφαιρεί η "τσίπα" που σχηματίζεται στα στόμια των οστράκων. Οσο πιο μεγάλη είναι η μεμβράνη, τόσο πιο εύρωστος και πιο παχύς είναι ο χοχλιός. Τους βάζουμε, λοιπόν, μέσα σε νερό και τους αφήνουμε για λίγο. Αμέσως θα αρχίσουν να ζωντανεύουν από την νάρκη. Ενας-ένας βγαίνουν πλέον από το κέλυφός τους και εμείς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους ζωντανούς από τους τυχόν ψοφισμένους, αν υπάρχουν. Αν υπάρχουν μερικοί που δεν βγαίνουν, παίρνουμε μια καρφίτσα και τους δοκιμάζουμε με ένα ελαφρύ τσίμπημα. Οσοι δεν αντιδρούν θα πρέπει να πεταχτούν γιατί είναι ψόφιοι. Στην συνέχεια καθαρίζουμε σχολαστικά με ένα μαχαίρι όλα τα υπολείμματα της μεμβράνης που υπάρχουν είτε στο στόμιο είτε πάνω στο κέλυφος, Οι χοχλιοί είναι πλέον έτοιμοι για μαγείρεμα.
Ετοιμασία
1. Απλώνουμε 2-3 κουταλιές αλάτι σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και πάνω τοποθετούμε τους χοχλιούς "αμπούμπουρα" (με την μούρη προς τα κάτω).
2. Οταν σταματήσουν οι χοχλιοί να "τραγουδούν" (να τσιτσιρίζουν) προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά.
3. Τους αφήνουμε να τηγανιστούν για μερικά λεπτά και μετά ρίχνουμε στο τηγάνι το ξύδι και το αρισμαρί και αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά.
4. Οι χοχλιοί είναι έτοιμοι να σερβιριστούν σε βαθιά πιατέλα με όλη τους την σάλτσα.
Η συνταγή είναι παρμένη από το βιβλίο Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα των Μαρία και Νίκου Ψιλάκη.