Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη Νέα Υόρκη: Τα άτομα που καταναλώνουν άφθονα κίτρινα ή πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, ίσως μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Ophthalmology.
Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείο Brigham and Women και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δρ Γουίλλιαμ Κρίστεν υπέθεσε ότι η οξειδωτική βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό καταρράκτη και τα θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως η βιταμίνη Ε, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, μπορούν να παράσχουν προστασία έναντι των οφθαλμικών αυτών αλλαγών.
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι τα μόνο καροτενοειδή που ανιχνεύονται στο ανθρώπινο φακό και τα προϊόντα οξείδωσης της λουτεΐνης και ζεαξανθίνης υποστηρίζουν περαιτέρω το ρόλο των θρεπτικών αυτών συστατικών στην διατήρηση της διαύγειας του φακού.
Ο Δρ Κρίστεν και οι συνεργάτες του μελέτησαν τη σχέση καροτενοειδών και βιταμίνης C και Ε στη διατροφή και του κινδύνου εκδήλωσης καταρράκτη σε 35.551 γυναίκες που είχαν εγγραφεί στην έρευνα Women’s Health Study το 1993 και είχαν τεθεί υπό 10ετή ιατρική παρακολούθηση.
Στις λεπτομερείς συγκρίσεις της διατροφής που έγιναν για 2.031 γυναίκες που είχαν καταρράκτη με τη διατροφή των 33.520 γυναικών που δεν είχαν, αποκάλυψαν σημαντικά αντίθετες τάσεις στον κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη και των διατροφικών ποσοτήτων λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και βιταμίνης Ε.
Η περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι οι γυναίκες με τις υψηλότερες ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στη διατροφή (περίπου 6.716 μικρογραμμάρια την ημέρα) είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη συγκριτικά με αυτές που είχαν την χαμηλότερη αναλογία των δύο θρεπτικών ουσιών στη διατροφή τους (περίπου 1.177 μικρογραμμάρια την ημέρα).
Ομοίως οι γυναίκες με τα υψηλότερα διατροφικά επίπεδα βιταμίνης Ε από τροφές και συμπληρώματα (περίπου 262,2 mg την ημέρα) είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καταρράκτη συγκριτικά μ’ αυτές που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα (περίπου 4,4 mg την ημέρα).
Στην παρούσα μελέτη, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C συσχετίστηκαν με αδύναμη και στατιστικά μη σημαίνουσα αντίστροφη σχέση με τον κίνδυνο καταρράκτη. Τα στοιχεία δείχνουν λοιπόν ότι ο μειωμένος κίνδυνος καταρράκτη συσχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα λουτεΐνη, ζεαξανθίνης και βιταμίνης Ε.
health.in.gr